فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یعقوب احمدی، رسول ربانی، آزاد نمکی* صفحه 3
    اهمیت نقش ارزش های توده در گذار به دموکراسی در سال های اخیر برجستگی خاصی یافته است. اگرچه دیرینه شناسی مفهومی حکایت از تاکید اندیشمندانی مانند ارسطو و افلاطون بر اهمیت نقش ارزش های شهروندان در سیاست دارد، اما در دهه های اخیر و به طور خاص با مطالعه «فرهنگ مدنی«آلموند و وربا بود که توجهات بیش از پیش به این سو رهنمون شد. مطالعه حاضر نیز در همان راستا، البته با طرح نظریات و تجربیات نو، درباره ارزش ها انجام گرفته است.
    داده های مورد استفاده برای آزمون فرضیه اصلی تحقیق از مجموعه داده های پیمایش جهانی ارزش ها (WVS)، موج پیمایش سال های 2005 تا 2008 اخذ شده است. این پیمایش در ایران در سال 2007 با 2667 نمونه آماری به انجام رسیده است. در این مجموعه داده ها استان محل سکونت پاسخگو در یکی از متغیرهای آن ثبت شده است. لذا امکان مقایسه میزان ارزش هایرهایی بخش پاسخگویان به تفکیک استانی مهیا شده است. در این پژوهش استان هایی که تعداد نمونه آن ها در مجموعه داده ها زیر 40 نفر بود حذف شدند. در جریان این امر استان های ایلام، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، سمنان، کهکیلویه و بویراحمد و یزد از مجموع 30 استان موجود در مجموعه داده ها حذف شدند و استان های خراسان جنوبی و شمالی نیز به لحاظ آنکه داده های توسعه انسانی آن ها در سال 1384 (سال نزدیک به پیمایش WVS) به تفکیک در دسترس نبود، با استان خراسان رضوی ادغام شد و در کل با نام استان خراسان در تحلیل ها آمده است. همچنین داده های مربوط به استان های کردستان، کرمانشاه و زنجان در مجموعه داده های پیمایش جهانی ارزش ها WVS نیز دارای نواقصی بود که از تحلیل های ما حذف گردید. لذا تحلیل نوشتار حاضر مبتنی بر 21 استان از مجموع استان های ایران بوده و با در نظر گرفتن استان های خراسان جنوبی و شمالی که داده های آن ها در استان خراسان رضوی ادغام شده اند در مجموع تحلیل ها مبتنی بر 19 استان باقی مانده خواهد بود. نتایج حاکی از ارتباط معنی دار میان وضعیت شاخص توسعه انسانی (HDI) و زیرمجموعه های آن یعنی درآمد سرانه، امید به زندگی و سطح آموزش با ارزش های رهایی بخش یعنی نوع دموکراتیک فرهنگ سیاسی است. یافته ها همچنین نشان از آن دارند که شاخص توسعه انسانی به تنهایی بیش از 2/28 درصد از واریانس گونه دموکراتیک فرهنگ سیاسی در استان های ایران را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه انسانی، فرهنگ، فرهنگ سیاسی، مردم سالاری
  • محمدرضا طالبان* صفحه 33
    از آغاز تاکنون، «نظریه محرومیت» متداول ترین و مسلط ترین نظریه در میان دانشمندان علوم اجتماعی برای تبیین سطوح مختلف دین داری مردم بوده است. با وجود این، نتایج متعارض تحقیقات تجربی، از یک سو، اعتبار این نظریهرا به مقوله ای جدلی تبدیل کرده است و از سویی دیگر، این پژوهش ها صرفا در درون سنت های دینی غیراسلامی انجام گرفته اند. از این رو، مقاله پژوهشی حاضر تلاشی است برای ارزیابی تجربی ادعاهای عام نظریه محرومیت در میان جمعیت مسلمان ایرانی.ابتدا، مدعاهای نظری نظریه محرومیت به صورت فرضیاتی مبنی بر ارتباط مثبت محرومیت عینی و محرومیت ذهنی با دین داری فرموله گردید. سپس، جهت وارسی اعتبار تجربی این نظریه، فرضیه های مذکور با داده های پیمایشی مربوط به بیش از چهار هزار نفر مسلمان ایرانی مقابله شد تا میزان انطباق و تناظر پیش بینی های نظری رویکرد محرومیت با شواهد تجربی مورد ارزیابی قرار گیرد. در مجموع، یافته های این تحقیق نتوانست حمایت جدی و قابل اعتمادی برای نظریه محرومیت در تبیین سطوح تدین اسلامی ایرانیان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: نظریه محرومیت، دین داری، پایگاه اقتصادی، اجتماعی، محرومیت عینی، محرومیت ذهنی
  • ناصر فکوهی*، یاسمن اوحدی صفحه 58
    زندگی شهری یکی از نشانه های بارز نفوذ مدرنیته به زندگی جوامع بشری است و تعلق داشتن به جمع و حضور در فضاهای اجتماعی یکی از نیاز های زندگی انسان امروز است. در جوامع گوناگون استفاده از فضاهای عمومی شهر برای افراد جامعه برحسب متغیرهایی چون سن، جنس، گروه های اجتماعی، اقلیت های قومی و نژادی و... متفاوت است و این عوامل بر میزان و نحوه حضور در فضاهای عمومی شهر تاثیرگذار هستند. بحران هویت در میان نسل جوان جامعه که آینده ساز آن تلقی می شوند امروزه عمیق تر شده و از جنبه های سطحی و ناپایدار به جنبه های کنشی و ذهنی پایدار رسیده است. جوان امروزی نیازمند آن است که افزون بر سازگار شدن با هنجارهای اجتماعی و غیررسمی جامعه، عادت واره های خویش را گاه حتی در جهتی نه چندان دلخواه دستکاری کند. هدف مقاله حاضر شناخت، بررسی و تحلیل چگونگی شکل گیری و تحول زمینه های اجتماعی و فرهنگی هویت و موقعیت جوانی دختران دانشجو در شهر رفسنجان است. بدین منظور، با استفاده از روش کیفی و از خلال مصاحبه های فردی و گروهی50 نفر از دختران دانشجو در رفسنجان متناسب با شاخص های مورد نظر انتخاب شدند و با کمک تکنیک تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد فشارهای روانی اجتماعی بر دختران جوان که هم از سوی خانواده و هم قوانین رسمی و غیررسمی جامعه بر آن ها اعمال می شود، اندیشه ها و کنش های دختران را تحت تاثیر قرار داده و هویت جنسیتی آن ها را پررنگ تر ساخته است. یافته ها همچنین تضاد و ارائه موقعیت دوگانه دختران و زنان را در مواجهه با گسست و همسازی میان سنت و مدرنیته موجود در جامعه و در نتیجه اختلال در شکل گیری هویت آن ها را نشان می دهد
    کلیدواژگان: دختران، دوره جوانی، فرهنگ، فضای عمومی، مدرنیته، هویت
  • حسین قدرتی*، منیژه محمدیان، احمد محمدپور، حسین افراسیابی صفحه 79
    سالمندان در ایران معاصر به دلیل تغییرات جمعیت شناختی بخش بزرگی از جامعه ایران به شمار می آیند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر احساس آسایش سالمندان انجام گرفته است. این پژوهش به شیوه پیمایشی با کمک پرسش نامه درباره 400 نفر از سالمندان در شهر سبزوار صورت گرفت. براساس یافته های این پژوهش بین متغیرهای سن، جنس، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، درآمد، وضعیت مسکن، تسهیلات زندگی، اعتقادات مذهبی، تندرستی، شغل، عزت نفس و کیفیت زندگی با احساس آسایش سالمندان رابطه وجود دارد. بر اساس نتایج رگرسیون چندمتغیره از بین کل متغیرهای مستقل، متغیرهای عزت نفس، اعتقادات مذهبی، کیفیت زندگی و تسهیلات زندگی رابطه مستقیم با احساس آسایش داشتند و قادر بودند 51 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. متغیر عزت نفس بیشترین تاثیر مستقیم را بر احساس آسایش سالمندان داشت (60/0) و بیشترین تاثیر کل متعلق به متغیر تسهیلات زندگی (36/0) است که نشان می دهد هنوز نیازهای اولیه مادی سالمندان تامین نشده است.
    کلیدواژگان: احساس آسایش، سالمندان، سبزوار
  • فائزه محمدی*، رحمت میرزایی صفحه 101
    یافته های تحقیق نشان می دهد خشونت در جامعه مورد نظر در ابعاد مختلف وجود دارد. بیشترین میزان خشونت رایج، خشونت روانی و خشونت جنسی و کمترین میزان خشونت، خشونت اقتصادی است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین تصور اقتدارگرایانه مرد از نقش خود و خشونت علیه زنان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد و بین کمک و همکاری شوهر در کارهای منزل با خشونت علیه زنان رابطه معکوس و معنی داری مشاهده شد. همچنین یافته ها حاکی از آن است که بین تجربه خشونت زن و مرد در خانواده مبدا و خشونت علیه زنان رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: خشونت، همسرآزاری، تجربه خشونت، نقش جنسیتی، تصور اقتدارگرایانه، تصور فرمانبردارانه
  • سعید مدنی قهفرخی*، فریبرز رئیس دانا، پیام روشن فکر صفحه 130
    شناخت کامل بازار فعالیت های غیرقانونی از جمله تن فروشی دشوار و در مواردی ناممکن است. در عین حال، بدون شناخت ویژگی های بازار پدیده ای مثل تن فروشی نمی توان سیاست های مداخله ای برای پیشگیری، کنترل، یا کاهش آن را طراحی کرد. جامعه آماری پژوهش زنانی هستند که در مناطق 22گانه شهر تهران تن فروشی می کردند. یافته های پژوهش نشان می دهد در بازار تن فروشی تقریبا مثل هر بازار دیگری قواعد عرضه و تقاضا تاثیرگذار و تعیین کننده بسیاری از عوامل اند، اگرچه توضیح دهنده اصلی ترین علت ها و آثار نیستند. بررسی اجزای درآمد و نوبت های کار روسپیان نشان داد عواملی مثل 1. هزینه ها 2. سن فعلی 3. محل جلب مشتری 4. نرخ هرنوبت رابطه جنسی (عادی) 5. شمار مشتریان و 6. تجربه بر درآمد حاصل از تن فروشی آثار معناداری دارند.
    یافته ها نشان می دهد الگوی غالب فعالیت روسپیگری خیابانی در ایران، کار فردی است و به معنای اقتصادی «بازار» روسپیگری در این بخش کاملا شکل نگرفته است. پایین بودن نرخ رشد درآمدها به نسبت تورم، عدم توسعه و سازماندهی و تنوع بخشی به فعالیت ها، پایین بودن قاچاق انسان (زنان خارجی) برای روسپیگری به ایران و عدم امکان و اطمینان سرمایه گذاری مانع شکل گیری بازار تن فروشی مشابه دیگر کشورها شده است. سن ورود به روسپیگری در ایران بین 16 تا 22 سال و بالاتر از معیار جهانی است. همچنین بررسی برخی عوامل بازار از جمله توزیع مکانی و زمانی فعالیت، تعداد متقاضیان، درآمد و هزینه ها و دیگر موارد و مقایسه آن ها با یافته های مطالعات جهانی نشان می دهند که به لحاظ جغرافیایی بازار روسپیگری در شهر تهران در محل های فعالیت تقریبا متمرکز و در مسیر خیابان های اصلی شهر است و از این لحاظ با الگوهای جهانی مشابهت دارد. روزهای پرکار هفته در ایران هم مثل بیشتر تحقیقات مشابه در دیگر کشورها، روزهای پایانی هفته عنوان شده است. اما میزان تقاضا، درآمدها و هزینه ها الگوی متفاوتی دارند. یافته های این تحقیق بر فقرزدایی، به عنوان راهبردی پایدار در کنترل آسیب های اجتماعی و از جمله روسپیگری، تاکید دارد و غفلت از آن را تهدیدی برای شکل گیری و توسعه بازارهای غیرقانونی می داند.
    کلیدواژگان: روسپیگری خیابانی، بازار تن فروشی زنان، تهران، درآمد و هزینه روسپیگری
  • سعید معیدفر*، سارا دارابی صفحه 154
    این مقاله تلاشی است برای فهم ذهنیت سوژه های اجتماعی (دانش آموزان) در میانه گفتمان های مختلف موثر (خانواده و مدرسه). پیش فرض مقاله این است که این دو نهاد همسو نیستند، بلکه در سطح اهداف و عملکرد با هم متفاوت اند. در این تحقیق، با روشی تجربی تقاطع این گفتمان ها در مدرسه بررسی می شود. به این منظور با 30 دانش آموز، 5 نفر از اولیای مدرسه و 15 نفر از والدین مصاحبه کیفی انجام شده است. می توان دید که دو گفتمان خانواده و مدرسه در 4 مولفه تحصیل، مذهب، پرورش سیاسی و انضباط در مقابل یکدیگر قرار می گیرند. هر کدام دانش آموز را در تملک خود می داند و سعی می کند در زمان و مکان تحت سیطره خودش، به ذهنیت دانش آموزان مطابق با آرمان های خویش شکل دهد. بدین ترتیب گاه در سطح اهداف و گاه در سطح عملکرد بین آنها تنش وجود دارد. این تنش موجب می شود هویت دانش آموز به مواضع گوناگونی فراخوانده شود. مهمترین علت تفاوت مدرسه و خانواده در درجه استقلال آنها از گفتمان دولت است.
    کلیدواژگان: ذهنیت، سوژه، کشمکش گفتمانی، مدرسه، خانواده، ایدئولوژی، هژمونی
|
  • Yaghoob Ahmadi, Rasool Rabbani, Azad Namaki* Page 3
    The roleofvalues of the massesin transition todemocracy has become particularly salientinrecent years. The conceptual genealogy indicatesthe emphasisof thinkerslikeAristotleandPlato onthe importance of theroleofcitizens’valuesinpolicy,yetinrecent decades the research on the ‘civic culture’conducted by investigators such asAlmondandVerba´s has increasingly directed attention to this phenomena. The present study is carried out in the same way as those of the above, but has utilized more innovativeideas and experiencesonthe subject of values. The dataused totestthe mainhypothesisof this study are obtained from the 2005and 2008surveywaves of WorldValuesSurvey (WVS). The presentsurveywas conductedin Iran in 2007with2667samples. Inthisdata set,locationofrespondents isprovided inoneoftherecorded variables, so it is possible to compare the selfexpressionvalues of different provinces. In all, our analysis was carried out for 19 provinces among provinces of Iran, considering some modification for the number of provinces. The results indicate a significant relationship between the status of human development index (HDI) and its subsidiaries, the per capita income, life expectancy and education levels with the self-expressionvalues that is the democratic political culturetype. Resultsalsoshowthat, Human developmentIndex, explains more than28.2% of the varianceofa democraticpolitical cultureinIran.
    Keywords: Development, Human Development, Culture, Political culture, Democracy
  • Mohammad Reza Taleban Page 33
    Among social scientists, the theory of deprivation is the most common and prevailing one for the explanation of people’s religiosity. However, the contradictory results of empirical studies, has on the one hand turned the credibility of this theory intoa controversy and on the other, the said studies have been conducted within the non-Islamic religious traditions. Hence, the present paper is an attempt to empirically assess the general contentions of the theory of deprivation among Muslim population of Iran. Therefore, in the first place, the theoretical contentions of the theory of deprivation have been formulated as the following hypotheses: there are positive relations between subjective & objective deprivation and religiosity. The hypotheses were tested by collecting the survey data from more than 4,000 Iranian Muslims to find out the level of compatibility or incompatibility of the theoretical predictions of the deprivation with empirical evidences. Overall, the findings of the present paper do not seriously and reliability support the theory of deprivation for explanation of the level of religiosity among Iranian Muslims.
    Keywords: Theory of Deprivation, Religiosity, Socio, Economic Status, Objective Deprivation, Subjective Deprivation
  • Nasser Fakouhi*, Yasamin Ohadi Page 58
    Urban life is the most sensible manifestation indicatingthe penetration of modernity into human societies. Thus, the urge of belonging to collectivities and of presence in social spheres has become one of the basic needs of the contemporary human beings. Urban life is regarded to be the most important influence on the modern Iranian life style.The utilization of public spheres in different societies depends on variables such as age, gender, social group, ethnic and racial minorities and the like. These variables tend to influence the degree and manner of presence in the urban public spheres. Identity crisis has deepened within the youth and it is being extended from superficial and unstable aspects to action-related and stable subjective aspects. Today the young individual not only feels the need of adjusting to social and informal norms but he/she feels compelled to manipulate the behavioral habits, however much regarded not so desirable. The present paper aims to study how identity-related social and cultural contexts and youth-related situations are formed and evolved concerning the female youth of the city of Rafsanjan, which is located at the South-East of the country. This study is based on qualitative methods of urban anthropology using data gathered by interview and field observation during summer and fall of 2012, on a group of 50 girl students in the city. The results show a high degree of dissatisfaction of these girls with their everyday life situation. The content analysis results show that psycho-social pressures exerted on girls both by the family and by the informal law influence their thoughts as well as their actions in a way that their gender identity has become highlighted. The findings also indicate a conflicting situation which offers a dichotomized alternative for girls and women in facing the tradition/modernity fault and in adjusting to it. The overall situation distorts their identity formation processes.
    Keywords: Girls, Adolescence, Culture, Public Sphere, Modernity, Identity
  • Hossein Ghodrati*, Ahmad Mohammadpur, Hossein Afrasiabi, Manije Mohammadian Page 79
    Due to demographic transition, aged people or elders in contemporary Iran constitute a considerable part of the Iranian population. The aim of this study is to evaluate factors that influence subjective well-being of aged people. This research has been conducted via survey method using questionnaire on 400 aged people (65+). According to the findings, there is significant relationship between subjective well-being of the elders and the following characteristics: age, gender, education, marital status, income, type of home, life facilities, religious beliefs, health, job, self esteem, and quality of life. Also, only life facilities, religious beliefs, self esteem, quality of life entered in multivariate regression equation and showed direct relation with it. These variables could explain 51 percent of dependant variable variance. Self esteem had the highest direct effect on subjective well-being of aging (0.60) and life facilities had the highest total effect on subjective well-being of aged people (0.36). Therefore, findings indicate that the elders’ basic needs have not been satisfied yet.
    Keywords: Subjective well, being, Elders, Sabzvar City
  • Faezeh Mohammadi*, Rahmat Mirzaei Page 101
    Domestic violence is the most common form of the violence against women entailing deep social, economic and psychological outcomes. This study explores the relationship between Spousal Abuse (violence against women in the family) and other factors which influence the issue. The aim of this study is to understand and to measure the rate of spousal abuse and violence against women in the city of Ravansar (Kermanshah province). To determine the influential factors in propagation of violence, theories related to cultural identity, patriarchy, intergenerational transmission and methods of gender role socialization are used. This is a survey-method research utilizing aquestionnaire completed by 200 married women respondents in the city, within the period thattheir marriage wasat least one year old. The cluster sampling andsystematic sampling methods were implemented. The results show that there are various dimensions of violence in the society. The most common type of violence is the psychological violence and sexual violence and the lowest rates of violence is the economic one. The results, also, show that there is a significant relationship between the image of the authoritarian man derived from his gender role and violence against women.There is, however, an inverse relationship between participation of the husbandin household chores and violence against women. The results show that there is a significant relationship between, men’s and women’s violence experienced in their families of the origin (i.e. their parents) and the violence against women.
    Keywords: Violence, SpousalAbuse, Experience of Violence, Gender Roles, Authoritarian Thought, Subordinate Image
  • Saeid Madani Ghahfarokhi*, Fariborz Raisdana, Payam Roshanfekr Page 130
    Acquiring full knowledge of illegal markets, prostitution included, is difficult and in some cases impossible. However, without knowing the characteristics of these markets, it is not possible to design any intervention policy to prevent, control or decrease it. The sample of this study consists of women active in prostitution in all 22municipal districts of Tehran. Findings show that in the prostitution market - almost like in any other marketrules of supply and demand affect and determine many factors, although they do not explain the main causes and effects. Examining the components of income and working shifts of prostitutes shows that the following factors have a meaningful and significant effect on level of income: 1- costs 2- current age, 3- stomping ground (location to find customers) 4- rate per intercourse (normal) 5- number of clients 6- level of experience. Finding also show that the dominant pattern for street prostitution in Tehran is individually based, and economically speaking, a ‘market’ has not been fully shaped in this section yet. The formation of a prostitution market in Iran has been hampered by the low rate of income compared to rate of inflation, impossibility of organizing, developing and diversifying activities, low human trafficking (foreign women) into Iran and lack of possibility to invest in this section. Age for entering prostitution is between 16 to 22 years in Iran, which is higher than global ranges. Also comparing some of the market factors, including spatial and temporal distribution of prostitution activity, the number of customers, income and expenses, with the findings of international studies shows that the prostitution market is geographically concentrated in Tehran. There, it is located in the main streets of the city, thusin this case,it bears similarities with global patterns. Like most similar studies in other countries, busy days of the week are the weekends in Iran, but the demand, revenue and expenses follow different patterns. In conclusion, this research emphasis on poverty reduction as a sustainable strategy to control social problems, including prostitution,follows the argument that ignoring such strategy will result in formation and growth of illegal markets.
    Keywords: Female Street Prostitution, Prostitution Market, Tehran, Income, Expenses of Prostitution
  • Saeid Moidfar*, Sara Darabi Page 154
    This article is an attempt to understand the subjectivity of the social subjects (students) within two different effective discourses of the family and school. In this article, the presumption is that these two institutions are not bidirectional and differ in both goals and operations. This difference affects the lives of students and will influence their identity. To determine this purpose a qualitative interview is conducted with 30 students, 5 School authorities and 15 parents. Thus four factors of family and school discourses will be compared: studying, religion, political training and discipline. Each of these four factors finds itself in possession of the students and would try to form students’ subjectivity according to their ideals. Thus, sometimes at goals level and sometimes at operations level, there is a struggle going on. These struggles cause the students identity to be called in different positions. The most important difference between school and family is in their degree of independence from government’s discourses.
    Keywords: Subjectivity, Subject, Discursive Struggle, School, Family, Ideology, Hegemony